cinema.pl Artykuły

środa, 23 styczeń 2019 11:33

Nagrodzony w Cannes "Szczęśliwy Lazzaro" w kinach już w marcu

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Nowy film wielokrotnie nagradzanej autorki „Cudów” Alice Rohrwacher, w którym jedną z głównych ról zagrała siostra reżyserki, równie utalentowana Alba Rohrwacher.



"Szczęśliwy Lazzaro" zdobył wiele nagród na światowych festiwalach, m.in. za najlepszy scenariusz na ostatnim festiwalu w Cannes. W kinach od 8 marca 2019

Oniryczna opowieść na styku włoskiego neorealizmu i realizmu magicznego koncentruje się wokół spotkaniu Lazzaro, chłopaka tak poczciwego, że często brany jest za pomyleńca, z pięknoduchem Tancredim, młodym szlachcicem o nad wyraz wybujałej wyobraźni.
 
Życie ich obu w odizolowanej wiosce pasterskiej Inviolata toczy się pod dyktando okropnej markizy Alfonsiny de Luny, królowej imperium tytoniowego i zarazem matki Tancrediego.
 
Lojalna więź między młodymi mężczyznami zostaje przypieczętowana, kiedy Tancredi prosi Lazzaro, aby ten pomógł mu zorganizować własne porwanie.
 
Ten dziwny i nieprawdopodobny sojusz jest objawieniem dla Lazzaro i owocuje przyjaźnią tak cenną, że bohater będzie nawet podróżować w czasie i przestrzeni w poszukiwaniu Tancrediego. Pierwszy raz w życiu Lazzaro trafi także do wielkiego miasta...
NAGRODY I FESTIWALE
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Konkurs Główny, nagroda za najlepszy scenariusz
2018 – Europejskie Nagrody Filmowe – nagroda uniwersytecka dla najlepszego filmu, nominacje: najlepszy film europejski, najlepsza aktorka, najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz 
2018 – ICS Award – ICS Cannes Award, nagroda za reżyserię dla Alice Rohrwacher
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – najlepszy film (nagroda główna)
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Monachium – najlepszy film (nominacja)
2018 – Kataloński Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sitges – Nagroda Specjalna Jury, Najlepszy Film - nagroda Carnet Jove Jury Award, Nagroda Krytyków - José Luis Guarner Critic's Award
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago – najlepszy film (nagroda główna)
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie – Konkurs Główny
BIOGRAM REŻYSERKI
Alice Rohrwacher – przyszła na świat 29 grudnia 1981 roku w toskańskiej miejscowości Fiesole, aczkolwiek młodość spędziła w nie mniej prowincjonalnym Castel Giorgio, gdzie urodziła się jej matka, a ojciec Reinhard (z pochodzenia Niemiec) pracował jako pszczelarz. Studiowała literaturę i filozofię na Uniwersytecie w Turynie, po czym ukończyła kurs scenopisarstwa w turyńskiej Holden School. Zadebiutowała w 2011 roku dramatem „Ciało niebieskie”, pokazywanym na MFF w Cannes w sekcji Quinzaine des Réalisateurs i entuzjastycznie przyjętym przez krytyków. Po trzech latach powróciła na Lazurowe Wybrzeże z autobiograficznymi „Cudami”, które trafiły już do Konkursu Głównego i w rezultacie zdobyły Grand Prix. Najnowsze dzieło Alice, „Szczęśliwy Lazzaro”, do którego ponownie zaprosiła przed kamerę siostrę, popularną aktorkę Albę Rohrwacher („Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”, „The Place”), wyjechało z Cannes z nagrodą za scenariusz.

Filmografia:
2018 Szczęśliwy Lazzaro / Lazzaro felice
2015 De Djess (kr.m.)
2014 9x10 novanta (dok.)
2014 Cuda / Le meraviglie
2011 Ciało niebieskie / Corpo celeste
2006 Czegobrakuje / Checosamanca (dok.)

Czytany 208 razy Ostatnio zmieniany środa, 23 styczeń 2019 11:35

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama