cinema.pl Artykuły

czwartek, 04 marzec 2021 15:38

Debiut fabularny cenionego polskiego dokumentalisty

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Debiut fabularny cenionego polskiego dokumentalisty Tomasza Jurkiewicza, który został wyróżniony na ostatnim Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. W głównych rolach brawurowo zagrali, znany z głośnego "Placu zabaw" Nicolas Przygoda oraz jedna z najlepszych aktorek młodego pokolenia Sandra Drzymalska. 

 

Akcja filmu rozgrywa się w niewielkim, konserwatywnym miasteczku. Pogrążoną w marazmie lokalną społeczność niespodziewanie budzi przyjazd młodej, zbuntowanej dziewczyny (w tej roli świetna Sandra Drzymalska), który burzy uczuciowy spokój trzypokoleniowej rodziny.

Agata przyjeżdża do Trzebini aby gotować na oazie. Zakochuje się w niej siedemnastoletni Mirek, syn miejscowej organistki, a jego cierpiący na demencję dziadek widzi w dziewczynie kochankę z młodości. Mirek postanawia wykorzystać postępującą chorobę dziadka, by się zbliżyć do Agaty. Odkrywanie wzajemnych uczuć prowadzi do ujawnienia pilnie strzeżonej przez matkę Mirka rodzinnej tajemnicy.   

Choć nie jest to autobiograficzna historia, ceniony dokumentalista Tomasz Jurkiewicz opowiada w swoim fabularnym debiucie o miejscu i środowisku, które dobrze zna. Konfrontując wartości, z dużą empatią odmalowuje senny krajobraz prowincji, w którym prawdziwe uczucie oraz spotkanie bratniej duszy są na wagę złota.  

Jak mówi reżyser filmu: „Niepisana zasada mówi, że pierwszy film trzeba nakręcić o środowisku, które najlepiej się zna. Dlatego osadziłem jego akcję w Trzebini – miasteczku niedaleko Krakowa, w którym się wychowałem. Choć nie jest to autobiograficzna historia opowiada o ludziach, których znam najlepiej i problemach, które są mi bliskie. Moimi bohaterami są zwyczajni – niezwyczajni mieszkańcy prowincji tęskniący za prawdziwymi uczuciami, zrozumieniem i spotkaniem bratniej duszy, którzy często zapominają, że naprawę świata trzeba zacząć od siebie”.

W KINACH OD 12 MARCA 2021

Dystrybutorem filmu jest AURORA FILMS.

 

BIOGRAM REŻYSERA

Tomasz Jurkiewicz – urodził się w 1981 roku w Chrzanowie. Reżyser i scenarzysta. Absolwent Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej UJ w Krakowie oraz Wydziału Reżyserii w Szkole Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego w Katowicach. Ukończył kurs fabularny Studio Prób w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Na swoim koncie ma wiele filmów krótkometrażowych i dokumentalnych, które zdobyły ponad sto nagród na polskich oraz międzynarodowych festiwalach. „Każdy ma swoje lato” to jego pełnometrażowy fabularny debiut.   

 

Filmografia:

2020 Każdy ma swoje lato

2018 Dni przemiany (dok.)

2018 Zabawy w dom (spektakl TV)

2016 Z pogranicza cudu (dok.)

2013 Szukam reżysera (dok.)

2011 Cały świat Hani i Stasia (dok.)

2010 Gdyby ryby miały głos (kr.m.)

2009 Babcia wyjeżdża (etiuda szkolna)

2009 Wesołych świąt (kr.m.)

2007 Lunatycy (etiuda szkolna)

2007 Radioakcja (etiuda szkolna)

2006 Próba mikrofonu (etiuda szkolna)

2005 Franciszek (etiuda szkolna)

2005 Wyścig (etiuda szkolna)

2004 Powrót idioty 2 (kr.m.)

2004 Wieczór (dok.)

 

 

 

Zwiastuny do filmów Aurora Films można zobaczyć na naszym kanale: 

https://www.youtube.com/user/AuroraFilmsPl

Czytany 216 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 04 marzec 2021 15:42

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama