cinema.pl Artykuły

sobota, 17 wrzesień 2022 23:05

Ulrich Seidl powraca do kina fabularnego

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

"Rimini" to nowa produkcja Ulricha Seidla, jednego z najbardziej bezkompromisowych reżyserów we współczesnym kinie. Po 10-letniej przerwie i zrealizowaniu dwóch filmów dokumentalnych, autor słynnej trylogii "Raj" powraca do kina fabularnego. I nie zawodzi swoich fanów, nadal z dużą pieczołowitością obrazuje i punktuje tę część rzeczywistości, którą najchętniej zamietlibyśmy pod dywan. "Rimini" to pierwsza część przygotowywanej przez niego fabularnej dylogii.     

Richie Bravo (w tej roli Michael Thomas), mimo że wciąż nosi się jak gwiazda rocka, najlepsze lata artystycznej kariery ma już za sobą. Podstarzałemu austriackiemu szansoniście pozostało jedynie odcinać kupony od dawnej popularności. Jednak na grupach emerytów, odwiedzających poza sezonem włoskie Rimini, gdzie rozgrywa się akcja filmu, jego tlenione blond włosy, błyszczący garnitur oraz głos wciąż robią spore wrażenie. 

Mężczyzna skrupulatnie to wykorzystuje. W trakcie wieczornych występów w hotelu prezentuje dawne muzyczne szlagiery. Sprzedaje pamiątki, w razie potrzeby wynajmie swoją willę, a dla najwierniejszych fanek będzie też świadczył inne usługi. Zwłaszcza że finansowe potrzeby Richiego wzrastają. Nie tylko z uwagi na chorobę ojca, ale i ze względu na to, że jedną z poznanych kobiet okazuje się porzucona przez niego przed laty córka. Próba odbudowania tej niełatwej relacji będzie dla bohatera szansą na nowy start.

W KINACH OD 11 LISTOPADA 2022

 

BIOGRAM REŻYSERA

Ulrich Seidl urodził się w 1952 roku w Wiedniu. Czołowy austriacki reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Studiował reżyserię w wiedeńskiej Akademii Filmowej. Zaczynał jako dokumentalista. Takie filmy jak „Zwierzęca miłość" czy „Modelki" przyniosły mu pierwsze festiwalowe nagrody. W fabule zadebiutował w 2001 roku filmem „Upały", za który otrzymał Nagrodę Specjalną na festiwalu w Wenecji. W 2003 roku wraz ze swoją współscenarzystką, a prywatnie żoną Veroniką Franz założył firmę producencką, pod skrzydłami której zrealizował docenianą na całym świecie fabularną „Trylogię: Raj" czy dokumenty „W piwnicy" i „Safari". Aktualnie pracuje nad drugą częścią dylogii, której początkiem jest film „Rimini".   

Filmografia:

2022 Rimini

2016 Safari (dok.)

2014 W piwnicy / Im Keller (dok.)

2013 Raj: nadzieja / Paradies: Hoffnung

2012 Raj: wiara / Paradies: Glaube

2012 Raj: miłość / Paradies: Liebe

2007 Import/Export

2006 Brüder lasst uns lustig sein (dok., kr.m.)

2003 Jezu, Ty wiesz / Jesus, Du weisst (dok.)

2001 Zur Lage (dok.)

2001 Upały / Hundstage

1998 Modelki (dok.)

1998 Spass ohne Grenzen (dok.)

1997 Miłośnik biustów / Der Busenfreund (dok.)

1996 Obrazy na wystawie / Bilder einer Ausstellung (dok.)

1995 Zwierzęca miłość / Tierische Liebe (dok.)

1994 Die letzten Männer (TV)

1992 Mit Verlust ist zu rechnen (dok.)

1990 Good News: Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern (dok.)

1982 Der Ball (dok.)

1980 Einsvierzig (dok., kr.m.)

Czytany 172 razy Ostatnio zmieniany sobota, 17 wrzesień 2022 23:12

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama